Opfostring af killinger


Fødsel
En fødsel af et kuld killinger er jo som reglen uproblematisk for en ung, sund og udvokset kat. Killinger fødes døve og med lukkede øjne. Birmakillinger fødes hvide og uden aftegninger, en brunmasket killing får i reglen lidt farve og er mørkere i pelsen end en lilla f.eks. Erfarne opdrætter kan som reglen se aftegningerne hurtigt.


Men deres lugte og smagssans er til stede ved fødslen. Når killingerne er født, tjekkes de for ganespalt, en killing med ganespalt kan ikke sutte (er ikke ofte det sker). Man kan også lige tjekke, at de kan tisse og have afføring. De vejer 80 -120 gram og fødes med et sukkerdepot i leveren, hvorfor de kan klare sig i de første timer.


Det første døgn
Sukkerdepotet reduceres imidlertid hurtigt, hvorfor det er vigtigt, at killingerne kommer i gang med at die så hurtigt som muligt. Moderen skal helst blive tæt ved killingerne i det første døgn. Fødekassen skal have en passende størrelse (50 x 35 x 30 cm), så den fødende kat kan bevæge sig frit i kassen. Mange fødende katte kan bedst lide at være sig selv på et roligt, mørkt sted, hvor de kan være i fred. Måske med anordning så kassen kan åbnes fortil, når killingerne vokser til. En papkasse kan man skære et hul i, så hunkatten kan komme ind og ud og killingerne kan ligge beskyttet.


Killinger indtager, og har behov for, 2 - 3 ml modermælk hver 3. time i de første døgn. Det er en god ide at veje sine killinger, en gang om dagen på nogenlunde samme tid. Det vil give et fingerpeg, om de tager fint på. De første dage tager killinger 4 - 8 g på om dagen. Efter nogle dage tager de mellem 10 – 15 g på dagligt. Det er et gennemsnit. Efter ca. 8 - 10 levedøgn åbner øjnene sig og mælkemængden øges til 5 - 7 ml ved hvert måltid. Det med mælkemængden ordner hunkatten selv.


Øjnene skal være åbne inden 12. dagen, ellers må man forsøge at vaske de små øjne med gaze stof, opvredet i kamillete. Det skal ikke være snask / klister i øjnene, de skal være klare (lidt matte lige de første dage, hvor de lige er åbnet er ok). Har set, at killinger kan fødes med betændelse i øjnene, og det skal behandles. Hvordan ved man, at en killing med lukkede øjne har betændelse? Jo, øjnene vil så se ophævede og tykke ud, her skal man kontakte sin dyrlæge, da en ubehandlet øjenbetændelse kan give blindhed.


Hvad gør hunkatten, når hun passer sine killinger?
Hun vasker dem, og dette stimulere bl.a. fordøjelse og kredsløb. Dette vaskeri gør hun hele tiden - enten efter killingerne har spist eller måske før spisning (killinger dier jo gerne mange gange om dagen). Moderen vil efter hver diegivning rense killingerne ved at slikke dem rene for urin og afføring. Det er vigtigt for killingerne med denne rengøring, både for lunger og for mave / tarmfunktion.


Når killingerne er omkring 3 uger, begynder de at blive mere aktive. De første tegn på leg viser sig, og de begynder selv at kunne holde sig rene. Når de er 3 - 4 uger, skal de tilbydes et fodertilskud, som f.eks. kan bestå af surmælksprodukter, som tilbydes i en underkop, lidt fint hakket kød o.a. Man kan også købe færdig killingefoder. Mange hunkatte begynder at gå væk fra killingerne, når de er 6 - 7 uger gamle, men nogle kan godt fortsætte med at lade killingerne die meget længere. Man kan undertiden se en voksen killing / ungdyr die indtil 6 - 9 måneders alderen.


Killinger når en vægt på 300 - 350 g, når de er ca. 3 uger. Ved 6 - 7 ugers alderen opnår de en vægt på 700 - 800 g. I gennemsnit er tilvæksten ca. 90 g pr. uge, indtil 8 ugers alderen. Fra 8 - 12 uger er den gennemsnitlige tilvækst på 115 g pr. uge.


Der er en forskel i tilvæksten, således at killinger fra et mindre kuld har en større tilvækst end killinger fra et større kuld. Det kan også medføre, at killinger fra et større kuld kan være 1 - 2 måneder længere om at opnå voksenstørrelse end killinger fra et mindre kuld. Hvis moderen ikke har tilstrækkelig med mælk til at opretholde normal tilvækst på killingerne, kan man som supplement tilbyde en modermælkserstatning til killinger. Man kan bruge enten en glassutteflaske eller blot en engangssprøjte - 1 ml er nemmest at bruge til helt små killinger.


Mere om fødsel og nyfødte

Nyfødte er helt afhængige af deres mor. En hunkat vil normalt slikke sine killinger rene og tørre. Dette stimulere også killingen fordøjelse, dvs. at hunkatten slikker urin og afføring væk. Dette fortsætter hun med til killingerne får fast føde.


Moderkagen spiser de fleste hunkatte. Moderkagerne skal ud, de forsvinder ikke af sig selv. En tilbagebleven moderkage vil skabe grobund for bakterier. Og katten bliver syg af det, faktisk vil der allerede efter et døgn være feberforøgelse, og katten skal have penicillin. Skift aldrig penicillin på en diegivende hunkat, det vil nemlig gå i killingernes mave, og tarmfloraen der vil ikke kunne klare det. Dyrlægen skal være opmærksom på, at der er killinger, som dier ved ordinering af penicillin. Tænk her på, at en moderkage er uden blodtilførsel, når killingen er født, så er det et ”dødt” stykke kød, som hurtigt begynder at gå i opløsning. Tænk på, at det ligger i en hunkat som har en temperatur på ca. 38 g. (normal temperatur for katte). Denne stiger så, og hunkatte mister ædelysten og får det faktisk rigtig dårligt. Hvis der er gået under 24 timer, kan dyrlægen give en ve fremkaldende sprøjte. Måske den kan hjælpe, ellers skal der en operation til, som ligner og sidestilles med et kejsersnit, da maven og bughulen samt livmoder skal åbnes.


Hvis alt er gået efter bogen, vil hunkatten, hurtigt efter fødslen, blidt føre killingerne hen til dievorterne, og de små vil sutte. Killingerne skal have råmælk, som indeholder en masse næringsstoffer og antistoffer mod infektion. Killinger er indrettet sådan, at de har en såkaldt porøs tarmvæg, således at antistofferne imod sygdomme kan komme ind i killingens blodbaner. Det er også derfor, at vi taler så meget om blodtyper.


Mere om pasning af killinger og hunkat efter fødslen
Hunkatten er stolt og stærkt knyttet til sine killinger, og forlader dem nødigt. Det er derfor en god ide, at sætte mad og vand i nærheden af fødekassen. Og et midlertidigt toilet tæt på, er også en god ide. Mælkekirtlerne er ofte spændte, dette aftager efterhånden som diegivningen kommer i gang. Killingerne stimulere mælkeproduktionen ved at massere kirtlerne med de små poter. Det er vigtigt at give hunkatten ro. Det er ikke unormalt, hvis hunkatten forsøger at flytte sine killinger efter nogle dage / måske uger. Kuldet holdes samlet af hunkatten, og flytter hun en killing, så kan man kort tid efter se, at hun henter de næste.


Tjek hunkatten brystparti for at sikre, de er bløde og ikke hårde, da der kan opstå mælkebetændelse, og så skal katten til behandling. Ved hårde eller røde spændte dievorter kan let massage afhjælpe noget, men hold øje med katten. Hvis en hunkat har det dårligt, bør dyrlægen kontaktes. Killingerne passes af hunkatten - normalt uden problemer til fravænningen.


Navlestregen tørrer ind efter nogle få dage. Killingernes øjne har et lidt mat skær når de åbnes, og her vil hunkatten gerne have, at killingerne ligger mørkt – instinktivt beskytter hun de smås øjne for sollys. Så læg et mørk tæppe eller håndklæde over fødekassen.


Tager killingerne fint på i vægt, kan man vente med at give supplerende føde, til de er omkring 5 uger. Ved store kuld kan man begynde tidligere. Tidligere end 4 uger, skal det ske med modermælkserstatning, brugsanvisning er på produktet, f.eks. KMR. Man kan give killinger den nye babytørkost Royal Canin, hvor stykkerne er ganske små. Mine killinger har fået det produkt helt ned til 4 ugers alderen. Man kan også give dem risgrød (Nestlé produkt) med lidt kogt kylling eller fisk blandet i. Efter nogle dage med det, giver jeg mine Specifik killingefoder fra dyrlægen, med kaffefløde i. Er man usikker med hensyn til kosten, kan man få en foder plan fra dyrlægen – Husk giv altid et godt foder.


Dårlig mave hos killingerne
Vi har alle Corona virus, som kan give dårlig mave. Killingerne må i så tilfælde på en form for skånekost. Her er mange nok uenige, men man bør ikke ændre hele killingernes normale foder og sætter dem på diæt. Man bør koge lidt ris og komme det i deres foder, vil de spise A38 er det super. Evt. kogte fisk, hvis de er vant til det med ris, er super. En dårlig mave bør behandles efter få dage. Der er forskel på lind mave og diarre, for en alvorlig diarre bør behandlet af dyrlægen.


Ormekur
Bør også gives til killinger – efter aftale med ens dyrlæge skal man i dag, de fleste dyrlæger giver dog opdrætterne ormemiddel med hjem. Orm? Jamen katten har jo ikke været ude? Næ, men orm kan gemme sig i hunkatten for at blive overført til killingerne, det har noget med drægtigheds hormonet at gøre.