Behandling ved kattebid!

Ved kattebid er det almindeligt, der kommer infektion i såret. Specielt ved dybe bidskader i hænder og håndled, der kan kattens skarpe hjørnetænder afsætte bakterier langt under huden og væv, som er følsomme overfor infektioner.

Den mest almindelig bakterie ved infektion efter katte bid er Pasteurella Mutocida, en bakterie som katte har som en naturlig del af sin mundflora. Denne bakterie giver en meget hurtig opblussende infektion med kraftig smerte, rødme og hævelse, dette sker allerede efter 2-4 timer. Ved infektion i hænder og håndled, er der en risiko for, at der opstår varige funktionsnedsættelser. Det er derfor anbefalet i Sverige og andre lande, at man anbefaler forebyggende antibiotika ved dybe kattebid i hænderne.

Stivkrampe (Tetanus) forekommer ikke i kattens mundflora, det er en bakterie som forekommer i marken /jorden. Eftersom såret efter kattens bid, ikke har været i kontakt med jord behøver du ikke en stivkrampevaccine.

Amoxicillin/Klavulanicacid 500 / 125 mg. 1 tablet 3 gange daglig i 5 dage.
Eller
Doxycyklin 100 mg 2 tabletter første dage og derefter 1 tablet daglig i yderlige 4 dage.

Du kan også have brug for smertestillende, her kan anbefales:
Alvedon (paracetamol) 500 mg. 2 tabletter i op til 4 gange om dagen ved behov.
Eller
Ibuprofen 400 mg. 1 tablet i op til 3 gange om gangen ved behov.

Skulle du trods forebyggende behandling og smertestillende få meget ondt. Og en kraftig rødme og hævelse ved bidet og området omkring dette, eller du får feber. Så er det vigtigt du søger læge / skadestuen for bedømmelse af videre behandling.

Skrevet af Wendy Môrk Speciallæge, Skånes Universitetssygehus i Malmø
Oversat af Nanna Mikkelsen

Tilbage